S.O.S SECESIJA

S.O.S. SECESIJA


U okviru programa Interreg – IPA CBC Croatia – Serbia 2014. – 2020., projekta Subotica Osijek Secession Tourist Route S.O.S., u ime Turističke zajednice grada Osijeka kao voditelja projekta, Fotoklub Osijek organizira natječajnu izložbu fotografija na temu secesije i secesijskog stila gradova Osijeka i Subotice.
Natječaj je međunarodnog karaktera te je otvoren za sve fotografe, ljubitelje fotografije i za građanstvo, bez obzira na dob i spol.
Tema fotografskog natječaja: secesija gradova Subotice i Osijeka
Što je secesija? Pojam secesija dolazi od njemačke riječi sezession ili francuskog izraza art nouveau („nova umjetnost”), a označava stilski pravac u umjetnosti koji se javio kao reakcija na akademizam i eklekticizam posljednjih desetljeća 19. stoljeća. Inspirirana prirodom, secesija u arhitekturu, primijenjenu umjetnost, slikarstvo i kiparstvo unosi elegantnu profinjenost zakrivljenih i ornamentalnost plošnih linija. Prvobitni joj je cilj bio „uljepšati industrijsku proizvodnju, spojiti umjetnost i obrt, ukrasiti bezlične fasade zgrada”. Na secesijski stil u Osijeku i Subotici najviše su utjecale austrijska (bečka) i mađarska secesija.
Propozicije
Predmetom fotografiranja mogu biti pojedina pročelja ili niz pročelja zgrada dvaju gradova, detalji i ukrasi pročelja, interijeri, detalji interijera i slično. Na natječaj se mogu poslati i fotografije predmeta iz tog razdoblja za koje se pouzdano zna da su izrađeni u secesijskom stilu i za koje autor tvrdi da se nalaze u Subotici ili Osijeku. Svakako treba utvrditi da je fotografirani motiv doista izrađen u secesijskom stilu. Dodatnu kontrolu i ocjenu dat će stručni ocjenjivački sud koji će izabrati fotografije koje najbolje prikazuju karakter secesije, ali i kulturnu baštinu i turističku primamljivost Osijeka i Subotice.
Tehnički zahtjevi
Fotografije mogu biti u boji ili crno-bijele, u sRGB prostoru boja. Fotografija mora biti minimalno 3000 px po dužoj stranici s gustoćom zapisa 300 dpi. Radi lakšeg administriranja fotografije moraju biti imenovane na sljedeći način: ime_prezime_imefotografije (npr. ivan_ivic_cvijetuprozoru)! Ime mora odgovarati imenu fotografije iz prijavnice! Ako fotografije nisu imenovane na propisani način, neće sudjelovati u ocjenjivanju. Svaki autor može sudjelovati s najviše šest (6) fotografija bilo koje tehnike snimanja. Dopuštena je računalna obrada fotografija, no u mjeri koja ne narušava tematsku cjelinu i zadržava dokumentarnost. Fotografije je potrebno poslati na e-mail sossecesija@gmail.com zajedno s popunjenom prijavnicom.
PRIJAVNICA
Sudjelovanje u izložbi je besplatno!
Nagrade
:
Bit će uručene tri nagrade: 1. nagrada – zlatna plaketa 2. nagrada – srebrna plaketa 3. nagrada – brončana plaketa tri pohvale Za autore do 18 godina dodijelit će se posebna nagrada.
Ocjenjivački sud:
Marko Grgur Ivanković, viši kustos Muzeja Slavonije, Osijek
Sanja Semenčić, diplomirana arhitektica, Osijek
Valentina Radoš, viši kustos Muzeja likovnih umjetnosti, Osijek
Ljubica Vuković Dulić, povjesničarka umjetnosti, Subotica
Kalendar izložbe:
Zatvaranje prihvata fotografija: 03. svibnja 2019. Ocjenjivanje i objava rezultata: 05.svibnja – 10. svibnja 2019. Otvorenje izložbe u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku: svibanj 2019.
Sudjelovanjem na natječaju i slanjem fotografija autori su suglasni da se fotografije koriste u svrhu promocije projekta i turističke promocije gradova Osijeka i Subotice. Također su suglasni s tiskanjem fotografija u publikacijama i katalogu.
S poštovanjem i dobro svjetlo!
Fotoklub Osijek
Damir Rajle

IZBOR FOTOGRAFIJA